Askerde Yedek Subaylık ve Veteriner Asteğmen

Uzun süredir yine siteme yazamıyorum; malum askerim :) Tabi askerim derken; normal askerlerimiz, gerçek mehmetçiklerimiz gibi askerlik yapmıyorum. Onların hakkını yemek, askerlik yapıyorum demek çok doğru olmaz. Fakat devletin askerlik sürecimde bana vermiş olduğu görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyorum. Mesleğim Veteriner Hekim’lik, askerliğimde de mesleğim ile uyumlu (sözde öyle olsa da, özde pek değil ama) işler yapıyorum. Tam olarak görevim “Veteriner Asteğmen” şimdi sizlere yeni asteğmenlere ve yeni veteriner asteğmenlere bu süreç hakkında biraz bilgi vereceğim.

Bilindiği gibi askerliğin değişik çeşitleri var. Fakat ben detaya girmeyeceğim. 4 yıl ve daha fazla eğitim-öğretim süresine sahip üniversiteden mezun olmuş arkadaşlar için bu konuyu anlatacağım. İlk olarak üniversite mezunları nasıl askerlik yapar? Bunu söyleyeyim. Arkadaşlar üniversite mezunları 2 şekilde askerlik yapabilir. Bunlar kısa dönem er olarak veya uzun dönem yedek subay olarak…

Kısa dönem er olarak askerlik yapacak olan üniversite mezunlarının görev süreleri 6 aydır. Mezun oldukları bölüme göre genellikle bölüm ile alakalı yerlerde askerliklerini yaparlar. Tabi ki hiçbirşey belli olmaz bölüm ile alakasız yerde de yapabilirsiniz. Kışlanızın durumuna göre bu değişir.

Uzun dönem yedek subay yapacaklar yani asteğmen olarak yapacaklar içinse askerlik süresi 12 aydır. Burada bölümden bölüme farklılıklar vardır. İlk olarak herkes yedek subay olarak askerlik yapabilir mi? Cevabı hayır. Yedek subay olarak askerlik yapanlar genellikle doktor, eczacı, veteriner hekim, öğretmen gibi meslek sahipleridir. Tabi ki diğer bölümlerden de yedek subay alınmaktadır. Mühendis, hukuk fakültesi mezunu… Yani her bölümden yedek subay alımı vardır. Fakat oran farklıdır. Doktorların %100’e yakını, yine eczacıların %90-95’i, veteriner hekimlerin %70’i yedek subay olarak görev yapmaktadır. Mühendisliklerde ve diğer fakültelerde bu oran daha düşüktür.

Peki yedek subay nedir? Ne yapar? Arkadaşlar yedek subay orduda asteğmen olarak göreve başlar ve askerliğin sonuna doğru teğmen rütbesine yükselir. Tabi ki bu süreçte devlet çalışanı gibi maaş alır. Maaş görev yaptığınız yere, görev türünüze ve diğer birçok faktöre göre değişiklik gösterir. Ama şunu söyleyeyim iyi bir para alırsınız. Kışlanız riskli bölgelerde değil ise sabahtan akşama kadar çalışır, akşam evinize gidersiniz. Yani avantajı çoktur.

Neyse daha fazla uzatmaya gerek yok, asıl konuya gelelim. Arkadaşlar ben Veteriner Hekim’lerin askerliğinden bahsetmek için yazmıştım konuyu… Veteriner Hekim arkadaşlarım; sizlerde kısa dönem er veya uzun dönem yedek subay olarak askerlik yapabilirsiniz. Acemi birliğiniz “Gemlik Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı“dır. Burada 1 aylık bir eğitim alırsınız. Tüm Veteriner Hekim askerler ilk olarak buraya gelir. Teslim gününden hemen sonra bir sınav yapılır ve 5-6 gün sonra kısa dönem, uzun dönem belli olur. Kısa dönemler yeni birlikleri için Gemlik’ten ayrılırken, uzun dönemler 1 aylık süreci Gemlik’te tamamlar ve sonrasında birliklerine katılırlar.

Bu konu çok uzadı; yazmaktan yoruldum :) Veteriner Asteğmen’lik hakkında daha kapsamlı bilgi vereceğim arkadaşlar kısa süre sonra; yine sorunuz varsa bana her zaman sorabilirsiniz ;)

22 Yorum

    1. Belirli dönemlerde Ankara’da subaylık sınavları oluyor. Teorik sınav ve sonrasında mülakat… Genellikle kalmak isteyenler rahatlıkla kalabiliyorlar. TSK sitesinden bunları takip edebilirsiniz.

  1. Her sene kaç veteriner baş vuruyor askerliğe? Yani uzun dönem çıkma şansımız ne kadar ve uzun dönem yapanlar zor mu kolay mı yapıyor? Hangi şehirlere gitme şansımız var?

  2. Sınavın sonucuna göre mi uzun dönem ve kısa dönem belli oluyor? Yoksa sevk belgesinde yazan yedek subay rütbesi mi uzun olduğuna işaret ediyor. Tam anlamadım orayı.

    1. Benim bu yazıyı yazdığım zaman ile şu anki uygulamalar farklı. Şu an şansa göre uzun veya kısa dönem çıkıyor. Yani sevk belgesinde ne yazıyorsa o oluyor.

  3. Merhabalar, cevaplarsanız sevinirim. Bütün veteriner hekimler mutlaka uzun dönem yapmak zorunda mı? Gemlik dışında başka yerde de yapıyorlar mı askerliklerini uzun dönem olsa dahi?

    1. Merhaba; bütün veteriner hekimler uzun dönem yapmıyor. Uzun dönem veya kısa dönem olması biraz şans. Eğer uzun dönem çıktıysa acemiliğin (yani yaklaşık 1 ay) Gemlik’te oluyor. Sonrasında farklı yerler olabilir. Kısa dönem olursa acemiliğin ve usta birliğin her yer olabilir.

  4. Yorumları sonradan okudum ama yine de değişen, gelişen, bildiğin bir şey varsa paylaşırsan sevinirim.

  5. Uzun dönem veterinerlerin Bursa sonrası genellikle gittiği bir yer var mi? Gideceği yerde görevleri belli mi? Riskli yere salmazlar karargahta kalır diyorlar doğru mu? Nişanlım gidecek. Endişeliyim, yardımcı olun lütfen.

  6. Veteriner hekim olarak uzun dönem askerlik yapıldığı zaman maaşı ne kadar oluyor? Teşekkür ederim.

  7. Veteriner hekimlik okuyorum. TSK’da askeri veteriner olarak çalışmak istiyorum. Nasıl yapabilirim? KPSS ile mi Askeri Veteriner Okulu ile mi girebilirim? Yoksa başka yolu da var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu